Programa

Seleccioneu el dia del programa | Veure tots els dies

Dimarts
03 de novembre de 2015

17.00
El Born Centre Cultural. Plaça Comercial 12, Barcelona

Una novel·la històrica no sorgeix del no-res, s’ha de basar sempre en fets del passat. Però la descripció dels fets que van succeir acostuma a ser una tasca dels historiadors, mentre que els novel·listes han de buscar els esdeveniments per recrear-los i narrar-los de la manera que resulti millor per a la trama que s’han imaginat. Com es busquen aquests fets? Quins són els més interessants i els que menys es deixen reutilitzar? Tres grans autors ens apropen a aquesta feina del novel·lista que s’apropa a la història.

Participants: Teresa Juvé, probablement l’escriptora catalana més veterana, que ha creat un personatge del segle XVI, el portaveu Plagumà, investigador dels grans misteris de la seva època; María Soto, coautora de Corona de damas, una de les novel·les històriques més ambicioses dels últims temps, situada també al segle XVI; Martí Gironell, un dels valors més sòlids de la narrativa històrica catalana, el darrer èxit del qual és Strappo, novel·la ambientada a principis del segle XX. Moderador: Iván Rosquellas, periodista cultural.

Dimarts
03 de novembre de 2015

18.15
El Born Centre Cultural. Plaça Comercial 12, Barcelona

El passat és un llast que arrosseguem en el present, encara que també podríem dir que el que va passar ens ha fet com som. En tot cas, és evident que cap conflicte, cap aliança, cap fita humana no neix del no-res; el pes dels esdeveniments històrics marca indeleblement el present. Molts novel·listes han reflexionat sobre les influències del passat, i aquesta reflexió pot ser tan política com personal.

Participants: Tariq Ali, britànic, autor de la pentalogia El quintet de l’islam, un dels pensadors més importants de les darreres dècades, home d’esquerres i de família musulmana que a través dels assajos i de les novel·les reflexiona sobre el present; Martín Abrisketa, autor de La lengua de los secretos, un boom literari que mostra el pes de la història familiar en la vida dels descendents. Moderadora: Pilar Argudo, periodista.

Traducció simultània

Dimarts
03 de novembre de 2015

19.30
El Born Centre Cultural. Plaça Comercial 12, Barcelona

Un dels grans èxits de l’edició anterior del Barcelona Novel·la Històrica va ser la divertida xerrada del crític cinematogràfic i guionista Josep Maria Bunyol. Bunyol torna enguany per oferir-nos la seva visió del cinema de capa i espasa i dels seus referents literaris.

Conferenciant: Josep Maria Bunyol

Dimecres
04 de novembre de 2015

17.00
El Born Centre Cultural. Plaça Comercial 12, Barcelona

Aquests dies fa deu anys que el programa Cronos del Canal 33 començava a mostrar documentals històrics farcits de seqüències reconstruïdes com si es tractés de pel·lícules de ficció. La frontera entre ficció i documental s’ha anat diluint en aquesta dècada, però encara té sentit. O no…

Participants: Felip Solé, documentalista, director, entre moltes altres obres, de Tornarem, una ficció basada en l’epopeia de diversos soldats catalans durant la Segona Guerra Mundial; Joan Marí, periodista, director de Cronos; Mercè Sarrias, guionista, autora de sèries com Ermessenda, Almodis o El cafè de la Marina. Moderador: Enric Calpena, comissari de Barcelona Novel·la Històrica i conductor de Cronos.

Dimecres
04 de novembre de 2015

18.15
El Born Centre Cultural. Plaça Comercial 12, Barcelona

Tots els sentiments caben en una novel·la, però pot semblar que, en una cosa tan seriosa com la història, els sentiments més íntims potser hi són sobrers. Però no és el cas, ni molt menys, de molts llibres d’aquest gènere que tenen com a tret important la preocupació per l’amor en el passat. ¿Hi pot haver romanticisme en aquesta mena de novel·les?

Participants: Ruth M. Lerga, una de les grans escriptores de novel·la romàntica, amb obres com Cuando el corazón perdona; Nieves Hidalgo, un altre pilar de la novel·la romàntica de caire històric, autora, entre d’altres, de Dime si fue un engaño; Antònia Carré-Pons, una de les autores més sòlides i més ben formades de la narrativa catalana actual, amb una obra erudita i sensible al mateix temps. Moderadora: Blanca Busquets, escriptora.

Dimecres
04 de novembre de 2015

19.30
El Born Centre Cultural. Plaça Comercial 12, Barcelona

Ser el protagonista d’una novel·la no vol dir ser un heroi. En molts llibres de narrativa històrica els esdeveniments narrats no permeten considerar el personatge principal com un heroi que ha de lluitar contra l’entorn d’una manera hercúlia. Però també és cert que, sense una gran determinació del protagonista, moltes novel·les no tindrien la força que tenen. Dos grans autors ens ajudaran a aprofundir aquest tema.

Participants: Simon Scarrow, guanyador del III Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, autor de la sèrie sobre Cato i Macro i de la tetralogia sobre Napoleó i Wellington; Martí Domínguez, un dels autors més interessants dels darrers temps, l’última novel·la del qual es titula El fracassat, sobre la vida de Cézanne. Moderador: Enric Canals, periodista.

Dijous
05 de novembre de 2015

17.00
El Born Centre Cultural. Plaça Comercial 12, Barcelona

No tota la història és la caiguda de l’Imperi romà, l’aixecament de les piràmides o el descobriment d’Amèrica. També hi ha molts moments petits de la història que han generat novel·les excel·lents. Encara que sovint els autors expliquen històries molt íntimes i personals enmig de cataclismes de l’alçada d’un campanar.

Participants: Miquel Fañanàs, autor prolífic de novel·la històrica, guanyador, entre altres guardons, del Nèstor Luján per La bruixa de pedra; Víctor Jurado, jove autor que ha centrat la seva narrativa en els fets del 1714 amb No s’hi enterra cap traïdor; Sebastià Alzamora, reconegut articulista i escriptor, que acaba de treure al mercat La malcontenta, centrada a la Mallorca del principi del XIX. Moderador: Antoni Tortajada, periodista.

Dijous
05 de novembre de 2015

17.15
Lloc de trobada: Plaça del Pi, Barcelona

En el nostre imaginari hem situat els bandolers Perot Rocaguinarda o Serrallonga com a herois catalans perseguits per l’autoritarisme monàrquic. Però, va ser realment així? Què hi ha de cert i de fals en les llegendes d’aquests personatges? En un passeig per Barcelona, resseguirem les traces que va deixar la presència de bandolers en l’època barroca, així com la interpretació que en va fer la Renaixença i que continua formant part dels nostres mites col·lectius.

Inscripció prèvia a: infoicub@bcn.cat. Màxim 2 entrades per reserva fins a completar el grup (25 persones). Cal indicar les dades personals dels assistents.

Dijous
05 de novembre de 2015

19.00
Ajuntament de Barcelona, Saló de Cent. Plaça de Sant Jaume, 1

Autor guardonat: Simon Scarrow

Al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, la sala amb més història de l’edifici de la plaça de Sant Jaume, es lliura per tercer cop el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, atorgat a un autor pel conjunt de la seva obra. Enguany el guanyador és el britànic Simon Scarrow, un dels autors de novel·la històrica més populars del món. Ha escrit una vintena de llibres, tots de temàtica històrica, i tant la sèrie dedicada als legionaris Cato i Macro com l’anomenada Els herois han tingut un gran reconeixement popular. 
Scarrow serà homenatjat amb un discurs de Toni Iturbe, periodista cultural i crític literari.

En aquesta segona edició, el jurat està compost per Òscar López, periodista; Care Santos, escriptora; Toni Soler, periodista; Isabel Rodà, catedràtica d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Enric Calpena, en la condició de comissari de Barcelona Novel·la Històrica, que el presideix.

Traducció simultània

Divendres
06 de novembre de 2015

17.00
El Born Centre Cultural. Plaça Comercial 12, Barcelona

La nostra ciutat té molta història, en concret més de dos mil anys. Han passat moltes coses a Barcelona, algunes de molt tràgiques i d’altres de ben felices. No és estrany, doncs, que moltíssims autors s’hagin inspirat en el passat de la ciutat per escriure les seves novel·les.

Participants: Chufo Lloréns, un dels grans autors de best-sellers, que acaba de recrear la Barcelona modernista a La llei dels justos; Xulio Ricardo Trigo, autor del tot consolidat, que s’ha fixat en els dos incendis que ha patit el Liceu per fer la seva darrera novel·la, Les veus del Liceu; Coia Valls, una de les grans autores de la novel·la històrica catalana i una referència constant en les narracions ambientades a la Barcelona del passat. Moderadora: Xiana Siccardi, periodista.

Divendres
06 de novembre de 2015

18.15
El Born Centre Cultural. Plaça Comercial 12, Barcelona

Els grans personatges històrics han estat explicats una vegada i una altra pels historiadors. Però als novel·listes també els interessen aquests homes i dones tan coneguts, i els tracten amb una visió pròpia que ens els fa conèixer d’una manera ben diferent.

Participants: Pedro Herrasti, que ha sorprès tothom amb una novel·la sobre la joventut de Francisco Franco, una obra gens hagiogràfica i trepidant; Daniel Sánchez Pardos, que ha recreat la vida d’Antoni Gaudí a G (la novel·la de Gaudí); Víctor Gay, que, amb El defensor, retrata les darreres setmanes de la vida de Lluís Companys a través del seu defensor, Ramon de Colubí; Moderador: Francesc Viadel, escriptor i professor de la URL.

Divendres
06 de novembre de 2015

19.30
El Born Centre Cultural. Plaça Comercial 12, Barcelona

La novel·la de capa i espasa s’ha considerat habitualment que reflecteix la França de Lluís XIII, la que es mostra a Els tres mosqueters, d’Alexandre Dumas. Però aquesta és una època que en la literatura espanyola ha tingut un tractament ben diferent i, a més, que la historiografia ha contemplat, especialment des de l’òrbita catalana, d’una manera molt crítica.

Participants: Alfonso Mateo-Sagasta, autor que ha recreat la Castella del segle XVII amb especial habilitat; José Manuel Fajardo, un autor polifacètic que ha tractat el segle XVII espanyol des del punt de vist dels sefardites, els jueus espanyols que van viure la capa i espasa de la manera més tràgica; Àngel Casals, professor d’història moderna de la UB i un dels grans especialistes en bandolers. Moderador: Jaume Grau, periodista.

Dissabte
07 de novembre de 2015

10.00
Lloc de trobada: Plaça del Pi, Barcelona

En el nostre imaginari hem situat els bandolers Perot Rocaguinarda o Serrallonga com a herois catalans perseguits per l’autoritarisme monàrquic. Però, va ser realment així? Què hi ha de cert i de fals en les llegendes d’aquests personatges? En un passeig per Barcelona, resseguirem les traces que va deixar la presència de bandolers en l’època barroca, així com la interpretació que en va fer la Renaixença i que continua formant part dels nostres mites col·lectius.

Inscripció prèvia a: infoicub@bcn.cat. Màxim 2 entrades per reserva fins a completar el
grup (25 persones). Cal indicar les dades personals dels assistents.

Del 4 al 25 de novembre. Biblioteques de Barcelona

Durant el mes de novembre, diversos clubs de lectura de biblioteques de la ciutat programaran novel·les històriques per comentar-les i entaular una conversa distesa i informal. Enguany l’eix temàtic de les novel·les programades serà l’edat mitjana.

Biblioteca Montbau, 4 de novembre, 19.00 h
Ivanhoe, de Walter Scott

Museu d’Arqueologia de Catalunya, 11 de novembre, 11.00 h
La rosa entre els llops, conversa amb Joaquim Molina. Amb la col·laboració del Museu d’Arqueologia de Catalunya

Biblioteca Vapor Vell, 25 de novembre, 19.00 h
El libro de zafiro, de Gilbert Sinoué

Biblioteca Collserola-Josep Miracle, 25 de novembre, 19.00 h
El nom de la rosa, d’Umberto Eco

I també:

Parlem amb… Alix Christie
Dilluns 16 de novembre, a les 19.00 h
Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall

En el marc del programa Parlem amb…, la Biblioteca de Sant Gervasi-Joan Maragall rebrà el dilluns 16 de novembre l’escriptora britànica Alix Christie. L’autora parlarà de la seva novel·la El discípulo de Gutenberg amb el periodista i escriptor Sergio Vila-Sanjuán.